Dragi moji, ovaj brzinski kolač odmah si možete upisati u bilježnicu na listu onih koje svakako treba isprobati i sigurna sam da će biti pripreman više puta. Inače volim kremaste kolače, ali ovaj me je definitivno raspametio.
Često mi javljate da rado isprobavate moje recepte, jer su provjereni, fini i u uvijek vam uspijevaju. Naravno takve poruke me veoma razvesele, jer se maksimalno trudim da vam olakšam koliko je moguće, puno vremena utrošim na sve to i onda kad vidim da uspjevam, bude mi drago. Šta da radim, ali ne mogu si pomoći, jednostavno volim preporučiti nešto fino, a ovoga puta imam za vas brzinski kolač sa nutelom.
Ovaj kolač sa nutelom osim što je ukusan veoma je jednostavan za pripremu i ne oduzima puno vremena, a kad se ohladi preostaje vam samo uživancija. Pokušavam u zadnje vrijeme pripaziti na kilažu, ali ovakvi recepti me izluđuju i nema mi spasa. Primjetit ćete da sam u receptu koristila obruč, mada vi možete kolač slagati i u tepsiji ili kao tortu.
Ukoliko ste ljubitelj slastica sa Nutellom imam za vas recept koji se zove Nutela torta i svakako moram spomenuti najbolji domaći sladoled od nutele, kojeg sam isprobala.
SASTOJCI:
- PODLOGA:
- 250 gr mljevenog keksa
- 160 ml mlijeka
- 170 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera
- 170 gr čokolade za kuhanje
- KREMA:
- 400 gr krem sira (ABC sir ili dr…)
- 60 gr šećera u prahu
- 250 gr Nutelle
- 800 ml vrhnja za šlag
- GANACHE:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 gr mliječne čokolade
VIDEO:
ČOKOLADNA PODLOGA
1. U lonac dodajte mlijeko, margarin, šećer i izlomljenu čokoladu za kuhanje.
2. Stavite kuhati na sednju temperaturu dok se sastojci ne istope.
3. Sklonite lonac sa strane i umiješajte mljeveni keks.
4. Na tacnu postavite obruč promijera 22 X 30 cm i rasporedite smjesu. Kolač možete slagati i u tepsiji ukoliko nemate obruč.

5. Čim se malo prohladi stavite podlogu u frižider da se stegne.
GANACHE GLAZURA
1. Dok se podloga hladi za to vrijeme pripremite ganache.
2. U lonac ulijte vrhnje za šlag i na srednjoj temperaturi ugrijte ga do vrenja.
3. Prelijte ga preko iskidane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi.

DVIJE KREME
1. Krem sir izradite sa šećerom u prahu.

2. U većoj zdjeli izradite vrhnje za šlag da postane čvrsto, ali nemojte ga premutiti.
3. Pripremljeni krem sir dodajte u šlag i miksajte ga najmanjom brzinom dok se sastojci ne sjedine.

4. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela.

5. U jedan dio dodajte Nutellu (ukoliko je potrebno možete ju malo istopiti u mikrovalnoj), najmanjom brzinom miksera sjedinite sastojke.

6. Odmah možete slagati kolač.
BRZINSKI KOLAČ SLAGANJE
1. Podloga
2. Svijetla krema

3. Tamna krema
4. Ganache glazura

5. Kolač je najbolje rezati drugi dan dok se dobro stegne u frižideru.



No comments:
Post a Comment